Fødevareintollerens

af Michael Schjerling 06-03 2008

 

Fakta

Fødevareintollerens
Man kan være intollerent overfor mange forskellige typer af fødevarer. Også helt almindelige og sunde fødevarer som frugt, grøntsager, korn, bælgfrugter, fisk og fjerkræ. Er man intollerent overfor en fødevare kan det give kroniske symptomer. De mest almindelige former er gluten-intollerens og laktose-intollerens hvor man ikke kan tåle gluten (protein fra korn) eller laktose (mælkesukker).

Hvad er fødevareintollerens?
Fødevareintollerens er en forsinket immunreaktion hvor der dannes IgG-antistoffer rettet med mad. Reaktionen kan give forskellige former for kroniske symptomer, som du måske ikke ville tro havde tilknytning til den mad du normalt spiser.

Hvad forårsager fødevareintollerens?
Fødevareintollerens kan opstå, hvis ufuldstændig fordøjet mad optages i kroppen. Immunforsvaret reagerer på det og danner IgG antistoffer rettet mod maden. Denne reaktion kan påvirke væv og organer, så der opstår forskellige symptomer som hovedpine, træthed, snue, symptomer fra øjne, muskelspændinger, div. smerter m.v.

Man kan lave en medicinsk test for fødevareintollerens. I tilfælde hvor der er brug for dette henviser vi til Nordic Clinic

 

Fødevareintollerens

 

 
 
Vores tilgang – Det naturlige alternativHvis din intollerens er overfor noget du kender, så laver vi en diæt til dig hvor du undgår denne fødevare i ½ år. Derefter introducerer man det gradvist til din kost igen. Meget ofte kan man efter ½ års pause vende tilbage til at kunne spise lidt gluten igen hvis man har været intollerent over for det f.eks. Ved du ikke om du er intollerent eller ved du ikke for hvad kan vi teste det. Dette gør du på følgende måde:Test af fødevareintollerens
Den nemmeste og billigste måde at teste om du reagerer intollerent på en fødevare er at gøre følgende:

Først skal du sidde stille i fem minutter. Mål derefter din puls i et helt minut og skriv resultatet ned.

Placer derefter fødevaren på tungen og luk munden. Du behøver ikke at spise eller synke fødevaren, bare sid afslappet i mindst et minut med fødevaren i din mund.

Mål din puls igen i et helt minut og skriv resultatet ned.

Sammenlign nu resultaterne af dine pulsmålinger før og efter du lagde testfødevaren i din mund.

Hvis din puls er steget eller faldet med mere end fire slag pr. minut, er det en indikation på, at den fødevare, du tester, fremkalder en reaktion.

Før du tester en anden fødevare, skal du skylle din mund med varmt vand, og vente til din pulsfrekvens er tilbage til normal. Det bør kun tage nogle få minutter, men hvis du reagerer kraftigt på fødevaren, kan det tage timer!

Gentag proceduren med den næste fødevare.

Du kan også lave denne test efter et helt måltid. En stigning eller et fald i din pulsfrekvens indikerer, at noget i måltidet fremkalder en reaktion. I så fald er du nødt til at teste alle fødevarerne enkeltvis for at finde ud af hvilken, der fremkalder reaktionen!

Rotationsdiæt
Hvis du er intollerent overfor fødevarer vil vi ofte sætte dig på en 4-dages rotationsdiæt hvor du kun bliver eksponeret for den samme fødevare hver 5 dag. Dette aflaster dit immunsystem og er med til at du senere evt. vil kunne vende tilbage til at kunne spise maden igen.

Ellers vil ingridienserne i behandligen være følgende:

Styrkelse af immunsystemet
Her på klinikken laver vi altid en helbredstest først for at afklare hvor din krop er mest belastet. Dette gøres for at sikre den mest effektive afhjælpning af din allergiske reaktion. Ved hjælp af enkle livsændringer lærer du hvordan du kan øge din krops immunsystem og dermed også din livsenergi og tollerence overfor det der før i tiden fremkaldte voldsomme allergiske reaktioner. Hovedingridienserne i vores tilgang er følgende:

Undgå stress
Følelsesmæssig og mental stress er det der mest effektivt nedbryder dit immunsystem. Derfor lægger vi vægt på at du dels får nogle værktøjer til at håndterer din nuværende situation samt at du får bearbejdet og efterhånden nedbragt de faktorer, der belaster dig følelsesmæssigt og mentalt. For megen af denne stress kan fuldstændig beslaglægge dit immunsystem.

Få rigelig søvn
For at dit immunsystem fungerer optimalt og ikke belastes unødigt er søvn essentiel. Du har brug for mindst 8 timer uforstyrret kvalitetssøvn. Flere faktorer kan påvirke søvnen. Hvis du har sovet 8 timer 3 dage i træk bør du være frisk og veludhvilet med masser af energi. Hvis du stadig er søvning og træt om morgenen hjælper vi dig med at finde årsagen til dette. Søvnen er en af de vigtigste faser af livet og det er bl.a. her din krops nervesystem så at sige nulstilles og dine celler regenererer bedst muligt. Hvis du ikke sover nok vil det påvirke dit immunsystem i en sådan grad at du før eller siden vil komme i ubalance og få en eller anden form for symptom, det er svært at slippe af med.

Skær ned på sukker
Sukker og lyst mel er noget af det der beslaglægger store dele af immunsystemet i de mængder vi indtager idag. For 100 år siden fik vi omkring 4 kg sukker pr. person om året. Idag er det nærmere 70-80 kg og vores krop kan ikke følge med. Det ses bl.a. på statistikken over overvægt og diabetes.

Sørg for at få essentielle fedtsyrer
Idag får de felste for lidt af det essentielle fedt som torskelevertran og omega 3, 6 og 9. Den rette mængde af disse vil dels være med til at bekæmpe inflammatoriske og allergiske processer som navnlig omega 3 fedtsyren er god til. Dels styrke immunsystemet. I de mørke vintermåneder er det en ekstra god ide at spise torskelevertran, da den indeholder D-vitamin, som vi om sommeren danner når vi udsættes for solen. Husk at vælge en god kvalitet fiskeolie, som ikke er fyldt med toxiner og tungmetaller. Lad være bare at købe den billigste, men se dig godt for.

Hvor lang tid tager det
Du skal regne med at det tager et års tid før dit immunsystem er så stærkt at du ikke reagerer intollerent mere. For nogle går det hurtigere og for andre tager det lidt længere tid. Du vil allede uden at blive testet kunne starte med at indføre ovenstående ting og gøre din krop stærkere og dermed indenfor et år færre symptomer.

Ønsker du yderligere informaiton er du velkomme til at kontakte os på telefon eller info@schjerling.dk

Læs artiklen Når du dit potentiale? for at se hvordan vi laver vores helbredstestning.

 
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: