Hvad kan jeg gøre for at blive gravid med PCOS

 

Skrevet af Sarah Bohl 270710

Spørgsmål (Bruger): Hvad kan jeg gøre for at forbedre poliocystisk ovariesyndrom (PCOS) med henblik på at blive gravid?

Svar (Sarah Bohl): PCOS er en hormonel forstyrrelse, som ses hos 5-10 procent af kvinder i den fødedygtige alder. PCO er forkortelsen for polycystisk ovarie (æggestok), hvilket refererer til de mange små cyster (ægblærer) som typisk ses når man ultralydsscanner en PCO-æggestok. Man har oftest PCO på begge æggestokke – men nogle kvinder har det kun på den ene. PCOS er forkortelsen for polycystisk ovariesyndrom, hvilket betyder at man ud over at have PCO også har et eller flere symptomer, som har sammenhæng med PCO.

Et af de store problemer ved PCOS er tendensen til at udvikle insulinresistens i musklerne. Insulinresistens er en nedsat følsomhed for insulin. Når muskelfølsomheden for insulin falder, bliver evne til at optage sukkeret fra blodet til musklerne svagere. Bugspytkirtelen kompenserer denne sukkermangel med en øget produktion af insulin, så at sukkeret kan optages alligevel. En øgede mængde insulin bevirker forskellige ubalancer i kroppen.

Derfor koncentrerer behandlingen af PCOS sig hovedsagligt på motion, kost og vægttab. Det vil jeg så lige forklare. Motion hjælper dig først og fremmest med at tabe dig og komme af med noget fedtvævet, der danner TNF (tumor necrosis factor), som nedsætter muskelvævets følsomhed overfor insulin og forværrer insulinresistensen. Motion har også den anden gavnlige effekt, at den frigiver stoffer fra muskelvævet, der øger insulinfølsomheden.

I forhold til Insulinresistens, er det meget vigtigt at prioritere kosten meget højt og sørger for en regelmæssig mad indtag. Kosten skal indeholde fødevarer, der stabiliserer blodsukkeret og giver en længerevarende mæthedsfølelse, som dermed regulerer appetitten.

Her er der nogle grundlegende retningslinjer, som du skulle overholde for at holde blodsukkeret stabilt:

  1. spis 6 små måltider i løbet af dagen
  2. hvert måltid skal bestå af 50 % kulhydrater og 50 % Fedt og protein
  3. spis mange grøntsager og lidt frugt
  4. vælg fuldkorn frem for hvedemels-produkter, fordi det giver dig en længere mæthedsfornemmelse
  5. drik masser af vand
  6. Få 8-9 timers søvn daglig.

 

Mit korte svar på dit spørgsmål er, at du skal prøve at ændre dit livsstil ved at spise sundt og varieret og ved at motionere dagligt (min.30 min. om dagen). Så kommer vægttaget helt af sig selv og det er i mine øjne den bedste behandling.

På centret har vi hjulpet flere med at blive gravide, som har haft lav sædkvalitet, PCOS m.v. Hvis du vil have hjælp til dette så læs denne artikel omkring vores sundhedsprogram NDP http://www.schjerling.dk/pages/ndp


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: