Sanshin – En 3-årigs spirit – Nøglen til evig ungdom

Tænk hvis du kunne holde dig evig ung.

Sanshin er japansk. San betyder tre og shin betyder hjerte/spirit/sind. Det kan derfor oversættes med en 3-årigs spirit, hjerte eller sind.

Sanshin

Det er bl.a. nøglen til evig ungdom at kultivere dette og noget, der er lige så vigtigt for mennesker generelt, som det er for topatleter. Man kan ikke tænke og analysere sig til toppræstationer. Man kan komme så og så langt i planlægningen ved at tænke og være intelektuel skarp, men i selve situationen er evnen til at koble hjernen fra og handle instinktivt og intuitivt uden forudfattede meninger altafgørende for toppræstationer. Denne evne er medfødt og allerhøjst udviklet hos 3-årige børn. Den kan dog komme på et højere niveau hvis du er bevidst og arbejder hårdt for at kultivere denne medfødte evne. Et barn på ca. 3 år er lige præcis før stadiet hvor man begynder at dømme. Man er meget i nuet og er ikke begrænset af negative overbevisninger og forudfattede meninger, tanker om hvad andre synes om en, stress, frygt, jealouxi, grådighed m.v. Man glædes over små ting, som vi voksne ikke lægger mærke til mere og livet er nemt og ubekymret.

Denne geni-tilstand er vigtig for os voksne, bevidst at vende tilbage til og bruge. Den er en af de vigtige nøgler til opvågning og oplysning. Det er bl.a. også en måde man hurtig opnår læring på. Det handler om at tømme beholderen. Er man 3 år, er næsten alting nyt og man lærer derfor meget hurtigt. Man er ikke begrænset af forudfattede meninger. Vi voksne kan derimod godt være i en læresituation hvor lærerens stemme, påklædning eller stoffet i sig selv kan væe en hidring for at tilegne sig nye færdigheder. Hvis vi tænker: “det kan jeg” eller “det har jeg hørt før”, så lukker du på et øjeblik dit sind for muligheden for at der er noget nyt og dybere. Tøm beholderen handler om at en hver situation du kommer ud for er vigtig og potentiel kan lede dig til oplysning. Tøm derfor beholderen, så der er plads til nyt og til nærvær.

En af de bedste måder at øve dette på er ved at mærke efter om du trækker vejret. Ved at gøre det, går du fra tankerne og tilbage i din krop. Du kan ikke tænke dig til om du trækker vejret. Du er nødt til at mærke og være tilstede i nu’et. Dette blev opdaget for flere tusinde år siden af mennesker, der dyrkede yoga, religion, taichi og kampkunst. Bevidst væren og opmærksomhed om dit åndedræt kan være en rigtig god nøgle til sanshin.

En anden nem øvelse er at observere ting uden at sætte ord på. Dine tanker vil gerne bedømme alt og sætte ord på. Men øv dig i, som en 3 årig, blot at observere og opleve. Det kan gøres som en desideret meditation hvor du sætter dig og starter med at blive opmærksom på din vejrtrækning som nævnt ovenfor. Saml derefter et objekt op i hænderne, fx en sten. Lad være at sætte ord på at det er en sten. Forsøg at være uvidende om hvad det er og bare mærk den som om det var første gang du mærkede den. Sæt ikke mærkater på den, som tung, let, hård, blød, varm, kold, skarp, glat, rug m.v. Bare vær til stede i NU’et og mærk, lugt, smag og lyt til den.

Disse øvelser vil hjælpe dig til at fjerne en masse stress samt være en port til total væren, som da du var barn.

Vi voksne mindes ofte tiden fra vores barndom med glæde. Der var vi frie, ubekymrede og levede livet. Nu føler vi, at vi har fået berøvet vores frihed og ikke har tid til at leve livet. Det er en illussion kan jeg fortælle. Tid er en illussion. Det er kun nu’et, så brug det som da du var barn. Lev livet uden bekymringer og tanker om fremtiden eller fortiden.

Børn, skåret over en kam, er den gruppe i befolkningen, der er mest lykkelig og har det bedst. De lever mest i nu’et, griner mest og leger mest. Fuldstændig ubekymrede. Dethar du muligheden for også at gøre. Begynd idag. Daglig opmærksomhed vil lede dig til at bevidst kunne gå videre end tankerne og tilbage til kroppen og nu’et, hvor følelsen af lethed og lykke ligger begravet. Det vil holder dig ung, sund og vital. Og vil være af stor vigtighed for dig som er atlet og lever af at lave bedst mulige præstationer.

Livsglæde og energi til DIG,

Michael

Reklamer

2 responses to “Sanshin – En 3-årigs spirit – Nøglen til evig ungdom

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: